Anna Hjalmarsson


Fil. Dr., Språkutvecklare, forskare, språklärare

Anna Hjalmarsson, Fil. Dr., legitimerad lärare i ryska som moderna språk och modersmål. Jobbar på Stockholms universitet. Disputerade vid Institutionen i ryska som främmande språk och språkdidaktik, Sankt-Petersburgs statliga universitet. Jag har mångårig erfarenhet av att undervisa i ryska som främmande språk på universitet i Ryssland och Sverige samt i ryska som modersmål i svensk grundskola. Jag är forskare inom språkdidaktik, författare till läromedel i ryska som främmande språk och modersmål.


Анна Ярмальссон, кандидат филологических наук, защитила диссертацию на кафедре русского языка как иностранного и методики его преподавания, Санкт-Петербургского государственного университета.  Преподавала русский язык иностранцам в университетах России и Швеции, а также детям-билингвам в школах Стокгольма. Автор различных пособий, а также публикаций по методике преподавания русского языка в  условиях иноязычной среды. Преподаёт русский язык в Стокгольмском университете.

Expert


Med över 10 års erfarenhet inom utbildningsområdet är Anna Hjalmarsson en pålitlig lärare som erbjuder expertstöd till studenter och föräldrar.


Personlig ansats


I förståelsen av att varje student är unik, anammar Anna en personlig ansats till utbildningsrådgivning, där hon skräddarsyr sina råd och rekommendationer för att möta varje individs specifika behov och mål.

Omfattande Nätverk


Anna har byggt upp ett starkt nätverk av kontakter inom utbildningssektorn, inklusive skolor, högskolor och universitet. Detta gör att hon kan erbjuda värdefulla insikter för att hjälpa studenter att fatta välgrundade beslut om sin utbildningsresa.

Publikationer

Sen dess slutade godisar växa där”: tolkande läsning inom modersmålsämnet.

Budskap bortom raderna

– en modersmålslärares stöttning av yngre elevers tolkande läsning av skönlitteratur.

Projekt

Budskap bortom raderna

I STLS regi genomförs praktiska studier i klass. I samarbete med forskare och lärare inom nätverket ”Svenska och SVA” designade jag lektioner baserade på bla Langers forskningsteori.

Lektionsdesignen tillämpades sedan för två grupper yngre elever, 28 samtal spelades in transkriberades och analyserades. Baserat på det insamlade datat skrevs och två vetenskapliga artiklar för två olika tidskrifter Nordic Journal of Literacy Research[1] & Forskul[2].


[1] Norberg, A.M. & Hjalmarsson, A. (kommande), Budskap bortom raderna – en modersmålslärares stöttning av yngre elevers tolkande läsning av skönlitteratur – analys av två litteratursamtal i samband med läsning av Tolstoys fabel ”Kungen och elefanterna”

[2] Paul, E., Hjalmarsson, A.& al. (kommande). Textrörlighet i unga modersmålselevers byggande av skönlitterära textvärldar.

Den skönlitterära textens potential i utveckling av högstadieelevers förmågor att beskriva och argumentera

FoU projekt i STLS regi.


Under HT 2020 utarbetades ett undervisningsupplägg med utgångspunkt i den sociokulturella lärandeteorin, i genrepedagogisk forskning och litteraturvetenskapliga studier. Upplägget prövas på ett iterativt sätt genom två undervisningscykler för tre olika elevgrupper.  Förutom att stödja elevernas utveckling avser vi under projektets gång ta fram en beskrivning av design-principer, enligt vilka en effektiv undervisning kan utformas.

Första årets resultat presenteras på Lärarnas forskningskonferens den 2 november 2021.

Kompetensutvecklingsmaterial för lärarkollegiet i syfte att effektivisera läsinlärningen av yngre elever. Arbetet innebar analys av aktuell läsforskning, testning av olika metoder och tillvägagångsätt, vilket resulterats i framtagandet av en undervisningsmodell för arbete med lågstadieelever